Sociala berättelser

Inför att skriva en social berättelse:

1)  Bestäm ämne. Försök ringa in ett "problem".

2)  Bestäm målet för berättelsen. Vad exakt vill du att ditt barn ska lära sig/förstå?

3)  Fundera över hur du tror att ditt barn tänker om just detta.

4)  Gör ett första utkast. Måla upp en bakgrund som beskriver:

  •  var händer det?
  • när händer det?
  • vem/vilka är med?
  • varför händer det?

Beskriv hur barnet kan göra i situationen. Försök ge barnet en ledtråd hur han/hon ska komma ihåg hur han/hon ska göra.

5)  Bearbeta texten.

6)  Identifiera meningarna.

7)  Formulera en rubrik.

8)  Om det går, låt barnet vara med och formulera det positiva slutet i berättelsen så du ser att barnet förstått det hela.

 heja.jpg

På morgonen äter jag frukost hemma. Jag får inte glömma att borsta tänderna. Mamma kör mig till skolan. Jag bär min ryggsäck själv. När jag kommer till skolan möter jag vuxna och barn. Jag säger hej eller god morgon. Jag tittar på den jag säger hej till. Jag hänger upp min ryggsäck på kroken.

 

 samling.jpg

Före mellanmålet på eftermiddagen sitter på samling med alla mina klasskamrater. Ibland vill jag inte sitta så länge men jag ska försöka. På samligen talar fröknarna om vad barnen ska göra på fritids tills mammorna hämtar sina barn. Ibland gör vi utflykter eller pysslar inne. Allt tycker jag inte är så roligt, men jag ska försöka ändå. Jag ska alltid försöka så jag vet själv.

skolan.jpg

Ibland när fröken frågar mig om någonting så vet jag ofta svaret, men det är svårt att säga det högt så alla hör det. I skolan ska jag svara högt och tydligt så alla hör mitt svar. Tycker jag det känns konstigt ska jag träna på det. Jag ska lära mig svara högt. Det är bra om alla hör mitt svar. Jag kan om jag vill.

 

skolan1.jpg

Jag sitter på min plats och lyssnar på fröken. Jag lär mig mycket i skolan. Läsa, skriva, räkna, måla, sjunga och mycket annat. När fröken frågar ska jag inte svara på en gång, utan först räcka upp handen och vänta tills fröken säger mitt namn. Det är bra att lära sig olika saker.

 

duscha.jpg

I skolan har vi gymnastik. Jag viker ihop mina kläder och lägger på bänken i omklädningsrummet. Jag tar på mina gympakläder. När läraren kommer sätter alla barnen sig på sin prick. Min prick är grön. Läraren berättar vad barnen ska göra. Jag lyssnar och gör det han säger. Efter gympan måste alla duscha. Jag tvättar mig noga med tvål och vatten på hela kroppen. Å så skönt!

 

jagfriend.jpg

Ibland möter jag vaktis på skolgården. Då säger jag hej till honom. Jag brukar också vara med honom på fritiden. Han är en vän till mamma och mig. Det är bra att vara med en  och så kan mamma vara ensam. Det tycker vuxna är skönt ibland. Hon kan göra det hon vill när jag är med min vän. Jag vill att hon ska få göra det.

 

kontakt.jpg

På den här bilden vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Ska jag stå och titta på mina kompisar? Eller ska jag sätta mig på gräset hos dom? Jag vet inte. Så är det ibland.

 

flera.jpg

På rasten är jag ute. Det är alla barn. Jag leker mest med P och J. När någon mer vill vara med blir jag lite orolig, men jag ska träna på att låta fler vara med. Ibland är det roligare att vara fler. Till exempel när vi leker skola, ska gömma oss, spela brännboll eller något annat. Det ska jag träna på.

 

kompis.jpg

Ibland har jag en kompis hemma hos mig. Då leker vi mest i mitt rum för jag har så många roliga saker. Jag har bilar, biljardspel, instrument och mycket annat. Det är viktigt att jag låter mina kompisar använda mina saker. Annars vill de inte komma till mig. Jag kan inte bestämma allt i leken. Vi måste bestämma både kompisen och jag. Då blir det roligt!

Vart du än tar vägen.

Du hittar alltid en början till något nytt när du lämnar gamla upptrampade stigar. 
Du kommer att möta svårigheter du aldrig kunnat drömma om,
känna tvivel och rädsla - men också få uppleva behagliga överraskningar.
Runt nästa krök kan världen ligga öppen framför dina fötter. 
När du passerat ännu en krök kanske du måste ta dig igenom en snårig ravin. 
Alltid dyker det upp något nytt att se, röra vid, lukta på och pröva.
Så väljer Du din egen väg.
Så finner Du ditt liv och din lycka.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.